Холестерин: друг чи ворог?

І в правду, а наскільки він шкідливий і наскільки необхідний нам?

У цій статті ми спробуємо розібратися в цьому спірному питанні.

І так, що ж таке холестерин? Природний жирний спирт, що міститься в клітинних мембранах всіх тваринних організмів. Він необхідний для вироблення вітаміну D, вироблення наднирковими залозами різних стероїдних гормонів, включаючи кортизол, кортизон, альдостерон, жіночих статевих гормонів естрогенів і прогестерону, чоловічого статевого гормону тестостерону. тобто. якщо здорова людина з нормальним рівнем загального холестерину в крові різко урізає свій раціон, знижуючи калорійність майже до рівня основного обміну або так само нижче, при цьому виключаючи по максимуму з раціону жири, то це призводить до серйозних збоїв, в тому числі і зниження роботи ендокринної системи.

Близько 80 % холестерину виробляється самим організмом (печінкою, кишечником, нирками, наднирковими залозами), інші 20% надходять з їжею. Можна часто побачити, почути, прочитати, що деякі люди радять викидати жовток і споживати в день не більше 1-2желтков, бо якщо з’їдати більше, то це призведе до підвищення холестерину в крові, при цьому забуваючи що не тільки жири підвищують його, але і швидкі вуглеводи, масла і жирне м’ясо.

Але ми з вами тільки що дізналися, що всього 20% організм отримує його з їжі, а решту виробляє сам. Саме тому якщо у вас підвищений рівень холестерину, це означає, що причина далеко не тільки в харчуванні, а в спадковості, шкідливих звичках, способі життя і т. д.

Повернемося до жовтків:

Чому ще немає сенсу їх викидати? Жовток містить не тільки жири, але і білки і поживні елементи. Жири, що містяться в жовтку, в основному поліненасичені і тому нешкідливі для нашої серцево-судинної системи і так само, навпаки, корисні.

Як не парадоксально звучить, але білка в жовтку міститься більше, і він володіє великим амінокислотним складом. Так само не будемо забувати про вітаміни і мінерали, які якраз містяться в жовтку.

Повернемося до холестерину.

Існує 2 види холестерину: високої (ХВП або ЛПВЩ) і низької (ХНП або ЛПНЩ) щільності.

Дослідження встановили залежність між вмістом ХНП і ХВП. Велика кількість ХНП сильно взаємопов’язано з атеросклеротичними порушеннями в організмі. З цієї причини такі ліпопротеїни часто називають «поганими».

Холестерин низької щільності малорозчинний і схильний до виділення в осад кристалів холестерину і до формування атеросклеротичних бляшок в судинах, тим самим підвищуючи ризик інфаркту або ішемічного інсульту, а також інших серцево-судинних ускладнень.

З іншого боку, великий вміст холестерину високої щільності в крові характерно для здорового організму, тому часто ці ліпопротеїни називають «хорошими».

Високомолекулярні ліпопротеїни добре розчинні і не схильні до виділення холестерину в осад, і тим самим захищають судини від атеросклеротичних змін (тобто не є атерогенними). До факторів, що підвищує рівень «поганого» холестерину, відносяться куріння, надмірна вага або ожиріння, переїдання, гіподинамія або недостатня фізична активність, неправильне харчування з високим вмістом холестерину і насичених тваринних жирів в їжі (зокрема, жирне м’ясо, сало), високим вмістом в їжі вуглеводів (особливо легкозасвоюваних, типу солодощів і кондитерських виробів), недостатнім вмістом клітковини і пектинів, ліпотропних факторів, поліненасичених жирних кислот, мікроелементів і вітамінів, зловживання алкогольними напоями, а також деякі ендокринні порушення — цукровий діабет, гіперсекреція інсуліну, гіперсекреція гормонів кори надниркових залоз, недостатність гормонів щитовидної залози, статевих гормонів.

Підвищений рівень «поганого» холестерину також може спостерігатися при деяких захворюваннях печінки і нирок, що супроводжуються порушенням біосинтезу «правильних» ліпопротеїдів в цих органах.

Він може також бути спадковим і в цих випадках хворим, як правило, потрібна спеціальна лікарська терапія.

До факторів, що знижують рівень «поганого» холестерину, відносяться фізкультура, спорт і взагалі регулярна фізична активність, відмова від куріння і вживання алкоголю, їжа, що містить мало насичених тваринних жирів і легко-засвоюваних вуглеводів і багата клітковиною, поліненасиченими жирними кислотами, ліпотропними факторами (метіоніном, холіном, лецитином), вітамінами і мікроелементами.

Порушення ліпідного обміну вважаються одним з найбільш важливих факторів атеросклерозу.

До порушень ліпідного обміну провідним до розвитку атеросклерозу відносяться:

  • Підвищення рівня загального холестерину крові
  • Підвищення рівня тригліцеридів і ліпопротеїнівнизької щільності (ХНП)
  • зниження рівня ліпопротеїнів високої щільності(ХВП).

Зв’язок підвищеного рівня холестерину і атеросклерозу неоднозначна: з одного боку збільшення вмісту холестерину в плазмі крові вважається безперечним фактором ризику атеросклерозу, з іншого боку атеросклероз часто розвивається у людей з нормальним рівнем холестерину.

Насправді високий рівень холестерину є лише одним з численних факторів ризику атеросклерозу (ожиріння, куріння, діабет, гіпертонія).

Наявність цих факторів у людей з нормальним рівнем холестерину викликає негативний вплив вільного холестерину на стінки судин і тим самим призводить до утворення атеросклерозу при більш низьких концентраціях холестерину в крові при більш низьких концентраціях холестерину в крові.

Існує також інший погляд на проблематику холестерину. Холестерин як» ремонтний » матеріал накопичується в місцях мікропошкоджень судин і блокує ці пошкодження.

Саме тому атеросклероз спостерігається у людей з нормальним рівнем холестерину. У людей з підвищеним рівнем проблема з’являється швидше, плюс, наявність підвищеного рівня холестерину простіше статистично пов’язати з атеросклерозом, що і було зроблено на початку досліджень, через що холестерин був оголошений винуватцем всіх бід. Тому ж, просто зниження рівня холестерину саме по собі не вирішує всіх проблем з судинами. Недолік холестерину в такому випадку може стати причиною крововиливів.

Підіб’ємо підсумки:

Як ми бачимо холестерин це не завжди погано, він важливий нам, без нього не можлива нормальна робота організму, для спортсмена він особливо важливий. Об’їдатися тепер жирною їжею не варто, але і намагатися по максимуму викидати жири з раціону, особливо «на масі», буде серйозною помилкою, та й на дієті той же.

Потрібно завжди складати раціон харчування, набирайте масу або худни. Тому що надлишок або недолік будь-якого елемента живлення, може привести нас до зовсім не тих результатів, до яких ми прагнули.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *