Як краще їсти овочі

Багато хто впевнений, що свіжі овочі – найкорисніші. Для більшості зелених овочів і зелені це твердження вірне, але насправді не все так очевидно.

Частина продуктів після невеликої термічної обробки стають тільки корисніше, і краще засвоюються організмом. Наш список допоможе вам розібратися, які овочі краще їсти сирими, а які – в приготованому вигляді.

Буряк

Як краще їсти: у свіжому вигляді

Варений буряк простіше сприймається нашим шлунком. Однак після теплової обробки вміст фолієвої кислоти стає менше майже наполовину, як і багатьох інших мікроелементів.

Намагайтеся частіше їсти її в свіжому вигляді — в салатах, але не забувайте добре подрібнювати буряк на тертці або невеликими шматочками.

Томати

Як краще їсти: приготованими

Коли ми варимо або тушкуємо помідори, вміст лікопіну в них збільшується. Цей компонент-один з найвідоміших речовин для профілактики ракових захворювань.

Не прибирайте шкірку з приготованих томатів, тоді організм отримає ще й додаткову клітковину для кращого травлення і стільця.

Брокколі

Як є: з мінімальною тепловою обробкою

Під час приготування брокколі, в ній руйнується фермент мірозіназ, дуже корисний для печінки, і безліч інших вітамін.

Найкращий спосіб-швидке відварювання в окропі (бланшування) або кілька хвилин на пару. Не готуйте брокколі занадто довго!

Спаржа

Як краще їсти: після теплової обробки

Ідеальний спосіб приготування спаржі – на пару. Так кількість антиоксидантів в ній виросте, а сама вона стане більш легкою їжею для шлунка.

Феруловая кислота з спаржі перешкоджає розвитку раку.

Цибуля

Як краще їсти: свіжим

Не любите варену цибулю в супі? Не варто мучитися, тим більше що велику користь він приносить саме в сирому вигляді.

  • Додавайте свіжу цибулю в будь-які овочеві салати.
  • Для різноманітності включайте в раціон не тільки простий ріпчаста, але і червона цибуля, а також цибулю-порей.ч

Болгарський перець

Як краще їсти: свіжим

У болгарському перці багато вітаміну C. Під час нагрівання при випіканні, відварюванні або обсмажуванні, цей вітамін майже повністю руйнується.

Тому найбільш переважно вживати болгарський перець в сирому вигляді-наприклад, в салатах.

Шпинат

Як краще їсти: після теплової обробки

Під час нагрівання в шпинаті вміст корисних мікроелементів, особливо заліза, кальцію і магнію, тільки збільшується. Листя можна бланшувати або швидко згасити без масла – так вони залишаться соковитими і не потьмяніють.

Шпинат-це відмінний гарнір до м’яса або риби на вечерю. Купувати його можна не тільки в свіжому вигляді, але і у відділах з замороженими продуктами.

Якщо шпинат на виробництві був заморожений правильно, то в ньому збереглися мікроелементи і майже всі вітаміни.

Гриби.

Як краще їсти: приготовані

Гриби – це не овочі, але все одно є важливою частиною здорового меню.

В процесі нагрівання в них зростає кількість потассіума – мікроелемента, який відповідає за формування нашої м’язової маси. Тому замість солоних грибів, використовуйте варені або приготовані на грилі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *